Nargile, Hookah eller vattenpipa

Nargile (Nahr-gee-leh), eller turkisk vattenpipa, har i århundraden varit en ikon för östlig cafékultur. Genom att leda tobaksröken genom vatten filtrerar nargilen delvis bort tjära och partiklar från rök, förutom att kyla den. Kallas också en hookah eller hubble-bubbla, blev nargilen populär i Turkiet under 1700-talet. Vid det ottomanska rikets storhetstid och vid 1800-talet hade dessa nöjen upptäckts av det europeiska högsamhället. Efter andra världskriget bytte de flesta rökare till cigaretter. Men nu är nargilen tillbaka. Och som en alltmer trendig social aktivitet i kaféerna i Spanien, Sverige, Storbritannien och Asien, liksom USA.

Tidigt ursprung

Shisha är tekniskt namnet på tobaken, medan piporna är kända som vattenpipor eller i själva verket Shisha-pipor. Det finns två huvudteorier om deras ursprung. Vissa säger att de första vattenpiporna uppfanns i Indien under Mughal-styret för ca 500 år sedan. Bevis för detta inkluderar användningen av ordet Huqqa (Hookah) som är ett Hindustaniskt ord. Andra teoretiker hävdar att det kom från Persien, speciellt under Safavid-regimen. Också för omkring 500 år sedan, och därifrån togs den österut till Indien innan den spred sig vidare. Länder där shisha rökning blev särskilt viktigt är Egypten och Levanten. Bevis för persiskt ursprung kommer från användningen av det persiska ordet shisha, vilket betyder glasskål.

Handgjorda eller bearbetade Hookahs?

När du köper din hookah är det väldigt viktigt. Att specificera precis vilken typ av kvalitet när du letar efter en vattenpipa. De flesta hookahs som faller under den traditionella kategorin av hookah shisha-pipa är handgjorda av skickliga hantverkare från hela världen. Detta ligger till grund för unika egenskaper hos varje vattenpipa. Eftersom det kan finnas några små brister i utformningen av din pipa.

Handgjorda föremål tar ofta tid att producera och lägger till den extra touchen. Och kärleken till din hookah pipa baserat på dess ursprung. Generellt sett är handgjorda pipor konstruerade och sammanställda i länder som Egypten, Turkiet och till och med USA.

Hookah delar

Pipan har en igenkännlig form som alla vet. Innan du köper en, kontrollera om allt är där. Delarna är från huvud till botten: huvudet, huvudpaketet, brickan, skaftet, slangpackningen, slangporten, släppventilen, vaspackningen, vasen, slangportöppningen, nedströmmen och slangen. Var försiktig när du kontrollerar packningar. För om de inte fungerar som de ska kommer du inte att kunna leda in röken korrekt.

Shisha idag

Vattenpipor i en eller annan form används över hela världen för att njuta av en mängd olikatyper av smaksatta tobakssorter. De används främst i Levanten där de spelar en viktig roll i områdets sociala kultur. Med många unga användare som håller på med traditionen. Tack vare den mångkulturella och mångsidiga planeten som vi nu bor på. Är det vanligt att se Shisha-piporna gillas över hela världen, särskilt i kosmopolitiska London. Där ungdomar ser dem som ett hälsosammare alternativ till fylledrickande eller cigarettrökning.