Utsökt mat ifrån det Turkiska köket

Turkisk mat är en underbar blandning av matlagningsstilar samexisterar inom turkiska köket. På grund av sitt geografiska läge beläget mellan Asien och Europa är turkisk mat en unik och exotisk fusion med influenser från många länder.

Kulturen i Turkiet har fortsatt att utvecklas under århundradena, vilket härledde inflytande från dess rika historia av länder som värd först det bysantinska, och sedan av det ottomanska imperiet.

Specifika smaker i olika regioner i Turkiet bidrar till komplexiteten i landets matlagning. Tillgången till olika turkiska livsmedel i vissa regioner bidrog också till att forma livsmedel som är gemensamma för det särskilda området. Östra Svarta havsområdet är till exempel inte lämpligt för veteproduktion på grund av kraftigt regnfall. Därför utvecklade invånarna rätter som mest är beroende av majs och majsmjöl. På samma sätt är den sydöstra anatoliska regionen känd för kebab som ett resultat av sitt rikliga boskap. Egeiska regionen, känd för sin olivproduktion, är känd för sina läckra olivolja grönsaksrätter och örter; medan bakverk är Thrakos monopol.

Turkiet har så många olika rätter att det är näst intill omöjligt att prova dem alla. Oavsett vad din mat preferens är, kommer du inte att bli hungrig i detta land.

Här är tips på de vanligaste Turkiska rätterna:

Mezes

Dessa är de spanska tapaserna i Turkiet. Små specialiteter som generellt tjänar som antingen ett mellanmål med drycker eller aptitretare före huvudmåltiden.

Döner

Turkiets billigaste och bästa snabbmat. Kycklingen eller lammet är långsamt rostad på ett stort spett och sedan fint skivat för att serveras på bröd eller rullas upp i en wrap. Det är toppat med tomater, sallad, och en speciell tomatsås.

Turkiska matvanor

Traditionella turkiska frukostar är stora och rikliga, bestående av ett antal små rätter, inklusive ost, oliver, tomater, smör, sylt och smörgåsar, bröd färskt bröd och naturligtvis en god kopp te. Frukosten på landsbygden består oftast av soppa med bröd.

Lahmacun

Den här läckra turkiska versionen av pizza är gjord av ett tunt lager av konditorivaror där malet kött sprids med tomat, lök, salt och persilja och kryddas med röd paprika efter eget tycke. I allmänhet fyller turkarna mitten med tomater, sallad.

Mercimek Koftesi

Denna maträtt anses vara en delikatess i Turkiet. Det är lins- och bulgurhaltbollar, upprullade i sallad och toppad med citronsaft. Det är en utsökt bra vegetarisk maträtt.

Pide


Mest benämnd turkisk pizza eftersom snabbmat är gjord med en tjock deg och toppad med ett urval kött, grönsaker och ostar. Gjord fräsch att beställa i en vedeldad ugn, är pide vanligtvis lång och ovalformad som och skuren i många skivor för att njuta av.